Välkommen till Linköping!

Välkommen till Linköping och till en spännande tid i ditt studentliv. Vi ser verkligen fram emot att du ska få uppleva allt vad vår stad har att erbjuda. Det är så kul att du valt att börja dina studier här och vi tror att du kommer att ha en fantastisk tid här tillsammans med oss!


Hitta bostad i Linköping

Att flytta till en ny stad för att börja studera är ett stort steg, särskilt när du flyttar hemifrån för första gången. I Linköping välkomnar vi varje år hundratals studenter som står inför samma spännande, men ibland utmanande, situation. Att hitta ett nytt hem kan kännas överväldigande, men oroa dig inte – vi är här för att hjälpa till!

Vi har samlat ihop lite tips och information om vart studenter kan tänkas bo i Linköping och hur man lättast får tag i en lägenhet. Om du inte lyckas få tag i en lägenhet så ställer FBI tillsammans med faddrar såklart upp och ser till att du får tak över huvudet de första veckorna.

Bra hemsidor för dig som söker boende:

StångåstadenLinköpings största bostadsbolag med bostäder i nästan hela Linköping. Du kan ställa dig i kö och samla poäng från den dagen du fyller 17 år.

Studentbostäder
 – Dotterbolag till Stångåstaden. Här hittar du över 4000 lägenheter och korridorrum runt om i Linköping. Ställ dig i kö så fort du blir antagen så börjar du samla poäng. Dessutom erbjuds 10-månadershyra, dvs. ingen hyra under juni/juli.

Facebookgruppen Lägenheter i LinköpingHär dyker det titt som tätt upp annonser om uthyrning av rum och lägenheter i andra hand eller byten av lägenheter. Om man vill bo i ett kollektiv är detta en utmärkt plats att koll på.

Heimstaden – Hos Heimstaden hittar du trivsamma studentbostäder i Ryd, som är Linköpings största studentbostadsområde med närmare 3 000 studenter. På Heimstaden hittar du även bostäder i nybyggda bostadsområdet Vallastaden. 

Linköpings hemsida – På kommunens hemsida finns en lista med samtliga privata hyresvärdar i staden.

Blocket bostadHitta ditt nya hem genom att utforska bland Blocket bostads breda utbud. På Blocket är det många som har fått tag på hyresrätter i både första och andra hand. Här hittar du boende i bland annat Vasastaden men även andra områden runtom i staden. 

HemnetFör den som är sugen på att köpa en bostadsrätt finns möjlighet att kika in på Hemnet.

Tips på lius hemsida – Här finns lite samlade tips om att leta och hyresvärdar, speciellt användbar om du inte vet var du ska börja 

KOMBO – Kostnadsfri hyresgästorganisation för studenter på Linköpings universitet. KOMBO drivs av Kårservice på uppdrag av de tre kårerna StuFF, LinTek och Consensus. De erbjuder bland annat nödbostad för nya studenter från början av augusti till mitten av oktober.

Byggvesta– Erbjuder boende i Colonia som ligger ett stenkast från Campus Valla. Vi rekommenderar dig att ställa dig i kö där så fort som möjligt. 

HSB – Erbjuder både hyresrätter och bostadsrätter runtom i Sverige, bland annat i Linköping. Ange Linköping kommun i sökfältet och börja leta!


Vart ska jag bo?

Att flytta till en ny stad kan det vara en utmaning att hitta vilket område man vill bosätta sig i. Linköping erbjuder en mångfald av områden, var och en med sin unika karaktär och fördelar. För att hjälpa dig att navigera i din nya stad, har vi sammanställt bostadsområden som finns i Linköpingsområdet.

Ryd

Ryd

Ryd är en livlig stadsdel i västra Linköping och är stadens största studentområde. Här som lockar den som vill ha närhet till campus, hemköp i Ryds centrum och Herrgården (HG, som är ett av stadens populäraste studenthak). Här finns både studentkorridorer och lägenheter.

Colonia

Bara ett stenkast från skolan hittar du en av Linköpings fräschaste studentboenden. Trots att hyran är något högre än genomsnittet för studentbostäder, får du både eget kök och badrum. Området erbjuder även bokningsbara studierum med balkong för en trevlig studieupplevelse. Varje lägenhet har tillgång till personlig cykelparkering på innergården och ett förråd. Området är fullt av studenter och erbjuder närhet till gym och den populära restaurangen Bores.

Flamman

Flamman

Linköpings äldsta och kanske bästa studentboende. Byggnaden är allt annat än vacker men inuti finner du små mysiga korridorsrum och en gemenskap mellan dess boende som du inte finner någon annanstans. I närheten hittar du bland annat Flamman Pub&Disco där många studenter samlas.

Irrblosset/Valla

Studentboende som ligger perfekt till mitt emellan campus och innerstaden. På bara fem minuter kan du cykla längs en upplyst väg genom Vallaskogen och nå Campus. Åt andra hållet hittar du Linköpings centrum, båda lika lättillgängliga. Området erbjuder en trivsam miljö med en mix av olika bostäder. Studentbostäder.se har nästan 800 studentbostäder här, med både korridorrum och lägenheter för att passa olika behov.

Skäggetorp

Skäggetorp är belägen nordväst om Linköpings stadskärna. 5 km från campus Valla men fortfarande så bosätter sig många studenter här. Hyran är ofta låg och närheten till köpcentrumet Tornby (IKEA, ICA Maxi, Willys mm).

Vallastaden

Vallastaden

Vallastaden är ett relativt nytt bostadsområde i Linköping som har byggts ut snabbt under en kort period. Området erbjuder bland annat studentbostäder och hyreslägenheter, och ligger i närheten av campus. Flera bolag, såsom Heimstaden och Stångåstaden, erbjuder hyresrätter här, så det är värt att utforska noggrant för att hitta ett boende här. Vallastaden är uppdelad i kvarter, var och ett med sitt eget unika utseende och boendestil. Många kvarter har ett gemensamt hus, kallat felleshus, som innehåller övernattningsrum och en samlingslokal som kan hyras. För mer information om området, besök Vallastaden.nu.

 

Innerstan

Många studenter väljer även att bosätta sig i stan. Här finns det ett stort utbud av olika sorters lägenheter och tar bara 15 minuter med cykel till campus. På bara några stegs avstånd har du tillgång till alla möjliga affärer och restauranger. 


Kollektivtrafik

Linköpings kollektivtrafik hanteras av Östgötatrafiken, vilket du kan hitta mer information om på deras webbplats: Östgötatrafiken. I Linköping är det framför allt busstrafik som gäller för att enkelt förflytta sig mellan resecentrum och olika bostadsområden. För en smidigare reseplanering rekommenderar vi att du laddar ner Östgötatrafikens app, där du enkelt kan ange en adress och få fram den bästa rutten. Annars rekommenderar vi dig att köpa en cykel eller hyra en elsparkcykel för billigare och smidigare resealternativ.